Valborgsnatten

Litt om denne dagen og natten som du kanskje ikke viste om!! 

Valborgsnatten (Walpurgisnacht på tysk og Walpurgis night på engelsk) er en katolsk fest som feires til minne om Sankt Valborg på kvelden 30. april (Valborgsmesseaften) eller natt til 1. mai (Valborgsdag). Kvelden og natten markeres samtidig som en tradisjonell vårfest med hedenske røtter i flere land i Nord- og Sentral Europa; Valborgsmesseaften, kvelden før natten, feires på ulike vis. I Sverige, Finland, Estland, Latvia, Tsjekkia, Tyskland og andre områder tennes det bål. I følge folketroen holdt heksene sabatt denne natten, og bålene skulle beskytte mot onde makter. Samtidig ble husene flere steder pyntet med nyutsprunget løv til 1. mai som en feiring av bruktbarhet og markens grøde.

Valborgsdag inntreffer seks måneder etter Allehelgensdag, 1. november.

Navnet skriver seg fra den anglosaksiske helgen Sant Valbort (Walpurga, ca 710-779). Hun var abbedisse i klosteret i Heidenheim i Schwaben i Tyskland. Den katolske helgenfeiringen av henne ble imidlertidig knyttet til allerede etablerte, hedenske vår- og fruktbarhetsriter fra eldre tid.

Det gjorde godt

De siste dagenes regn har virkelig gjort under…. Gresset har reist seg fra bakken, og enkelte steder har det begynt å bli grønt. Den ekle råe lukten som har omgitt oss har forsvunnet helt, og selv om det kom snø litt utenfor Oslo så er våren i full gang med å overta for alvor. De forskjellige buskene har fått små knopper, og på et eller annet vis er jeg nødt til å få klippet ned rosene mine. Det er noe jeg skulle ha gjort for en god stund siden. Jeg kan ikke se noen skudd enda, men de er nok ikke langt unna så det gjelder å få ut fingeren.

Om ikke lenge vil det bli så grønt å fint som på fjorårets sommerbilde, og jeg lengter virkelig etter at det skal skje :o)) Da jeg var ute med søppel i går kveld så jeg at det var hengt opp melding om dugnad rundt om blokka 13.05., men jeg skal ta min egen dugnad i mine bedd i mitt eget tempo. Må være forsiktig med skulderen min så jeg får ta litt nå og litt da…..

Været er definitivt mye bedre i dag, og sola har kommet fram igjen. Det er en del hvite skyer, men de er gangske sprett :o)) Det blåser frisk i trea i dag også, men heldigvis ikke fult så mye som de siste dagene. Nå er det mer en behagelig vind der ute :o))

Vinja og jeg var veldig trøtte i går kveld, og lå rett ut oppe i stolen å dorma hele tiden… Skulderen min var veldig vondt å da var det godt å sitte i ro med den, og da var jo Vinja på pletten med en gang. På kvelden liker hun å krølle seg sammen oppe i fanget til mammen sin, og da går hun ikke igjen med det første. Er jeg frossen så varmer hun meg godt opp :o))

På fredagen skulle jeg ha ringt sjefa for å oppgi status på skulderen, men formen var dårlig og samtalen gikk helt i glemmeboka dessverre. Hun sendte meg en melding på formiddagen minnet meg på samtalen, og jeg kjente at jeg krympa meg for min glemsomhet. Det var ikke med lett hjerte jeg måtte fortelle at skulderen min faktisk har blitt verre de siste dagene. Jeg har vært hjemme i over 14 dager og gjort som legen har sagt og spist de pillene han har sagt jeg skal spise, så det hadde vært hyggelig å fortelle at jeg var på bedringens vei… But nooooooooo!! Jeg må til legen igjen på torsdag, og da skal jeg snakke litt med ham om hva annet vi kan gjøre for at skulderen skal bli bedre. Hittil har jo ikke det vært noen suksess det jeg har gjort!!!

Holdt på å bli sprø av Ronja i sta…. Hun lekte med ei lita mus, og hele tiden slo hun til den så den forsvant under kista. Så lå hun foran den å forsøkte å stikke poten sin under for å fiske musa ut igjen, men det gikk ikke. Da begynte hun å mjaue høyt å anklagende på meg, og så måtte jeg bort å flytte på kisa for å hente den fram. Hvor mange ganger hun gjorde dette vet jeg ikke, men det var mange nok. Tilslutt fant jeg noe som jeg la foran hullene….. Da sluttet hun å leke med musen :o))

Spennende dag? Nei!

Det kan man ikke akkurat påstå at det har vært… Som jeg nevnte tidligere i dag så sov jeg veldig dårlig i natt, og det har jo selvsagt satt sitt preg på dagen i aller høyeste grad. Jeg har vært trøtt og hengt med hode hele tiden i tillegg til at skulderen min nesten har tatt knekken på meg. Æsj, nå gjorde jeg det igjen…. Hadde egentlig ikke tenkt til å syte å klage, men den sleit seg gitt!!

Vært har vært veldig skiftende hele dagen, men plutselig ble det skikkelig ille. Regnet bare bøttet ned noe vanvittig, og helt plutselig begynte det å hagle så det smalt i vindusrutene mine. Ronja var ute på balkongen sammen med meg når det satte i gang, og hun ble redd av alt bråket å jeg så bare en grå strek som fór forbi meg og inn. Da jeg skulle se etter hadde hun gjemt seg under fotskammelen min. Ikke søren om hun ville komme ut igjen før bråket ga seg. Heldigvis varte det ikke så lenge :o)) Like etter hørte jeg på radioen at det hadde lynet og slått ned i et fly, men om det var mens det var oppe i luften eller når det sto på bakken fikk jeg ikke med meg.

På formiddagen tok jeg meg i nakken og sjekket selvangivelsen min, og det var jo egentlig en ganske grei afære… Det eneste som ikke sto oppført var bilen min, men det er jo så lett å rette det på nettet før jeg godkjenner og sender den. Glad jeg tok den i dag, for å vente til siste dagen…. Ja da blir alt bare et ork,og jeg tenker at hvorfor pokker har jeg ikke tatt den før. Hadde egentlig bestemt meg for å ta å sjekke den allerede for 14 dager siden, men så glemte jeg hele greia… typisk, hehehe!!

Ellers så var jeg bare en kjapp tur borte på Oppsal for å sende et brev, og samtidig levere inn lotto og extrakupongene mine. Fant ut at det var så lenge siden jeg hadde levert at det var på tide å gjøre et forsøk igjen, kanskje jeg er heldig og henter hjem en gevinst :o))

Nå er denne dagen snart slutt, men jeg tenkte jeg skulle se på Hercule Poirot før jeg tar kvelden :o))

God formiddag

En vond og søvnløs natt er over for denne gang, og helt ærlig så var det godt….  Jeg trodde nesten at jeg skulle være mer trøtt i hode enn jeg er, men faktisk er det ikke så ille…, enda i allefall :o)) Det var skulderen og armen min som var årsaken til lite søvn. Samme hvordan jeg la meg så var det vondt, og vurderte å stå opp igjen å sette meg i stua for å se på tv men så syntes jeg det var for ille oxo. Når man tror man ikke har sovet så har man nok vært borte litt alikevel.


(arkivbilde fra 2011)

I går kveld og i natt har det vært et forferdelig vær ute…. Vinden var så sterk at huset laget lyder, og det brummet i luker for ikke å snakke om regnværet. På den positive siden så fikk jeg jo skylt av noe av støvet som hadde lagt seg på vinduene, og det er jo bra. Det blir ikke noe vinduspussing på denne damen på en stund nemlig….. Det er fortsatt ganske grått og trist ute og det blåser fortsatt, men akkurat nå regner det ikke. Så på Face i sta at de som bor et par mil unna Oslo har fått snø i natt eller til morran. Her er det rundt + 5 C grader akkurat nå så det er vel litt for varmt til noe snø, heldigvis.


(kilde: google.no)

Jeg vet ikke hvorfor jeg utsetter det til en av de siste dagene, men det gjør jeg altså hvert eneste år….. Den er jo ikke så komplisert denne selvangivelsen min så det er egentlig bare å sjekke at alle tallene er riktige, og pleier de alltid å være. Nå skal jeg brygge meg en stor og god kopp kaffe så skal jeg sette meg ned med den å bli ferdig.

Ha en fin dag da, blogges :o))

Når hode blir for fult..

Av og til føles det som om det ikke er plass til flere tanker i hode, og da er det veldig godt å lene seg tilbake å lytte til behagelig musikk….. Det er da jeg finner fram iPod’n og spiller musikken til Medwyn Goodall, og sakte men sikkert kjenner jeg at alle overflødige tanker bare viker plass å hode fylles med deilig og behagelig musikk. Neden følger et lite utvalg….

 

Siste blomsten

Kaktussene mine har stått i blomst siden før påske, men nå har alle blomstene visnet å falt av bortsett fra en. Den er på sitt fineste nå, og sprang ordentlig ut for bare et par dager siden. Den vil nok ikke stå så veldig lenge så jeg får passe på å nyte den mens den er her :o))

Om disse to er påske, pinse, november eller julekaktus er umulig å si, for de blomster helt utom noen faste sesonger…. Da denne var ny hadde den en dypere rødfarge, men den har blitt lysere med årene. Den andre som ikke har noen blomster akkurat nå er hvit med et skjær av rosa, og sånn har den vært hele tiden :o))

Kjølig i tigerstaden

Vinden har definitivt kommet tilbake i dag, kanskje ikke fult så kraftig som for noen dager siden…. Var en snartur ute med litt søppel i sta, men jeg forsvant fort inn igjen for vinden var kald og blåste oppunder genseren min så jeg ble iskald. Den blå himmelen har blitt dekket av et grått lag med skyer, så det er ikke det mest innbydende været å være ute i akkurat.

Sist gang jeg kikket på det store rognebærtreet nedenfor blokka var grenene mørke og bare, men i dag derimot har store fluffy gåsunger kommet fram. Bildet er tatt fra balkongen noen meter unna, men man kan jo tydelig se hvor store å fine de er :o))

Med det samme jeg åpnet balkongdøra på formiddagen i dag, strøyk Vinja forbi meg å hoppet opp på lille klatrestativet… Der satt hun å stirret fasinert på noen blader som rørte på seg på bakken, men så fikk hun se linerlen som hoppet å spratt å da var bladene glemt med en gang, hehehe!!

Frk. Ronja kom etterhvert ruslende ut, for når søsteren viser interesse for noe så må hun jo finne ut hva det er… Den linerlen var veldig spennende, men jeg tror hun har skjønt at den er utenfor rekkevidde så hun satt i stedet å stirret ut i luften og tenkte på et eller annet. Nydelig lille pusejenta til mammen sin :o))

Selv har jeg sovet lenge i dag, og så brukte jeg litt tid på morningen med å gjøre noen øvelser for å myke opp skulderen litt. Den var ikke så veldig samarbeidsvillig, men jeg fortsatte for jeg vil jo ha tilbake rørligheten i skulderen sånn at jeg blir bra igjen. Cluet er bare å ikke overdrive sånn at jeg gjør vondt verre…..!!

I går klarte jeg å få støvsugd heimen for kattehår og annet rusk, men da jeg skulle tørke støv var det slutt på samarbeidsviljen til skulderen så da måtte jeg droppe det. Så i løpet av dagen i dag skal jeg gjøre et nytt forsøk, sånn at heimen ser litt mer innbydende ut :o))

Queen – Who want’s to live forever

En av mine favoritter :o))

Kozelig med besøk

For litt siden dro Anne hjem igjen etter å ha vært her siden formiddagen… Hun kom med to bæreposer, og den ene var fylt med ingridienser til dagens middag. Fiskepudding, reker, saus og skjell pluss is til dessert. Dette er noe jeg spiser svært skjelden, og derfor smaker det ekstra godt når jeg først gjør det.


(kilde: google.no)

Jeg hadde den enkle jobben med å kutte opp fiskepuddingen mens Anne laget sausen og rørte rundt i gryta…. Matlysten min har heller vært ganske dårlig før i dag, men når jeg kjent duften fra grytea  begynte det ganske rask å rumle i magen min. Bare så liddelig synd at det er så mektig og man blir så veldig fort mett, for her sa magen definitivt NEI før øynene gitt. Alikevel klarte jeg å begrense meg sånn at jeg ikke spiste til magen ble enda større enn den var fra før :o))

Det å ha hatt besøk i dag har gjort at jeg ikke har tenkt så mye på den vonde skulderen og armen min…. Vi har skravlet og jeg har hatt mange andre ting å tenke på, men vond som tusan er den. Merket det godt da jeg tok på meg ytterjakka for bli med Anne ut for å hente parkeringslappen. Det var smertefult og veldig vanskelig å få på seg jakka siden skulderen er så stiv at jeg ikke kan bevege den som den burde. Jeg har forsøkt å gjøre øvelsene mine sånn at jeg ikke bare sitter med armen i ro, men det er vondt og litt vanskelig å vite hvor mye jeg skal ta i for ikke å gjøre vondt verre…

Nå derimot kjenner jeg at hele kroppen trenger å komme i vannrett vilestilling noen timer, og det er vel ikke fritt for at øynene oxo trenger å vile litt :o))

Sola skinner i allefall

Det var ingen god start på lørdagen når jeg våknet allerede kl 6 med så store smerter i skulderen og armen, at jeg var helt kvalm. Jeg tok en smertestillende og så var det om å gjøre å finne en god stilling sånn at jeg fikk sove noen timer til.

Det lykkes meg tilslutt og jeg sovnet godt å var borte til kl 9:30 hvor jeg sto opp…. Pusene var full fart og de ville ha mat i koppen sin å tråkket rundt på meg å mjauet. Det var ingen sjangse for mammen deres å ligge noe lenger. Skulderen og armen var så vond at det var bedre å være oppe enn å ligge.

Det var meningen at jeg skulle ha vært hos Anne i dag, men vi ble enig om at hun heller skulle komme hit. Vi skal lage deilig reker, fiskepudding og hvit saus i skjell i kveld. Selv om formen ikke er såpass at jeg ikke orker å dra noe sted, klarer jeg å ha besøk. Når vi sitter å skravler glemmer jeg at jeg har vondt. Litt terapi det det ; o))

Pusene har nå tatt seg en liten formiddagslur etter en veldig aktiv morgen. I dag fikk faktisk Ronja lov til å ligge i huset uten at Vinja prøver å jage henne vekk.

Etter en kopp kaffe skal jeg prøve å ta en runde med støvsugeren, for det er ikke noe hyggelig å få besøk når hybelkaninene løper om kapp med kattene.

Ha en fortsatt fin lørdag, blogges ;o))

Vera Lynn